Styrk grunnmuren i parforholdet!

16.12.2020

Jeg snakker ofte med par som opplever at de har vokst litt fra hverandre. Av ulike grunner har de gode følelsene sakte men sikkert svunnet hen, og selv om de fremdeles føler de er knyttet til partneren, er det mer som et team enn enn som kjæreste. Jeg spør alltid hva slags hverdagsvaner de har skapt seg for å holde kjærligheten varm- og da ser mange på meg med et undrende blikk. 

Jeg har absolutt vært akkurat der! Spurt meg selv: Er dette alt? Skulle det ikke føltes sterkere i grunn? Og jeg har dessverre også reagert med å beskylde mannen min for ikke å gi meg nok oppmerksomhet og bekreftelse. Det tok lang tid å forstå at jeg måtte ta ansvar for den jobben selv. Jeg måtte starte med meg, og jeg måtte forstå at det jeg sendte ut også kom i retur. Irritasjon kom tilbake som irritasjon, tilbaketrekning førte til enda mer tilbaketrekning. Å bli fornærmet eller kjølig funket heller ikke! Løsningen var å gi mer av det jeg ønsket selv, i små doser hver eneste dag. Samt å bli tydelig på hva jeg trengte tilbake fra ham. Vi er langt fra utlærte på dette feltet, selv om vi øver litt hver dag. Vi må stadig bestemme oss på nytt og på nytt for å nå hverandre og snakke med hverandre for å kunne justere i riktig retning. Jeg tror en holdning om at forholdet er i evig utvikling, og at du må ta ansvar for din del, kan være sunn å ha. Mange tenker ikke på at forholdet jevnlig trenger pleie og omsorg for at de varme følelsene skal få gode levekår.

Forskningen er krystallklar; det er de små, små tingene vi gjør i hverdagen som skiller parene som lever i lykkelige, langvarige forhold fra de som skilles eller opplever forholdet sitt som lite tilfredsstillende. Det er ikke store ord og voldsomme kjærlighetserklæringer, ei heller flotte gaver, reiser eller romantiske dater som avgjør kvaliteten på forholdet, men at vi viser godhet og interesse for den andre gjennom små gester i hverdagen.

De som har det godt sammen i langvarige forhold krangler ikke mindre enn andre par, men de har et dypt vennskap i bunn som beskytter forholdet mot negativitet. Dette vennskapet handler om at de har respekt for hverandre og at de gleder seg over samværet med partneren. De bygger vennskapets grunnmur bit for bit ved å SE hverandre i hverdagen. De er ofte lydhøre overfor partneren og holder seg oppdatert på hva den andre er opptatt av for tiden. De viser at de setter pris på hverandre med små gester som et varmt blikk eller en hånd som stryker litt på den andre når de går forbi hverandre, eller de sier høyt at de setter pris på den andre. De responderer stort sett positivt når partneren prøver å få kontakt, fremfor å avvise. De forsøker også å reparere når det har vært en konflikt fremfor å skyve de vonde følelsene under teppet.

Det er virkelig verdt å jobbe for å ha det godt i forholdet sitt, ja det er faktisk livsforlengende! De som har det godt sammen lever lengre og holder seg friskere. De har mindre infeksjoner, lavere blodtrykk, mindre fare for hjerte og kar-sykdommer. De har også mindre stresshormoner i kroppen.

John Gottman, en av verdens ledende samlivsforskere har uttalt; "Dersom treningsentusiastene brukte bare 10% av sin ukentlige treningstid for å jobbe med forholdet sitt isteden for med kroppen, ville de få tre ganger så høy helseeffekt som ved treningstimen."

Så hva venter du på? Bygg videre på grunnmuren i forholdet og gjør din del av det daglige vedlikeholdet. Trivsel, glede og bedre helse er den fantastiske belønningen!

Ta vare på hverandre <3